Sertai KL112, Enam Tentera Bakal Dipecat

SHAH ALAM: Enam anggota tentera yang menyertai Himpunan Kebangkitan Rakyat pada 12 Januari lalu, bakal berdepan penamatan perkhidmatan mereka. Gambar-gambar anggota tentera berkenaan ditemui di laman sosial Facebook.Read more... ... Read More

PENDEDAHAN PANAS! KHALID GAGAP KANTOI SAPU DUIT RAKYAT SELANGOR!

Untuk pendedahan penuh. KLIK SINI

2013: Tahun tukar kerajaan Kelantan

Tadi pukul 10:45, satu himpunan dan penyerahan chit dari sebuah NGO bernama TUKAR telah diadakan di hadapan pejabat SUK kerajaan negeri kelantan.Dihadiri oleh lebih kurang 70 orang, ianya turut dihadiri oleh Kamarudin kasim selaku Pengerusi TUKAR dan Ustaz Rujahan bin Salleh.
Dari sepanduk yang ditunjukkan ternyata hal pemberiaan tanah kepada Ngeh Koo Ham menjadi isu dan

GEMPAR BERAPI! TANDA SALIB KELIHATAN SELEPAS KEBAKARAN DI DARUL QURAN! APA MAKNANYA NI?

Adakah ini satu kebetulan atau.....

Badan antara agama jangan pertikaikan MAIS, kata Hassan Ali

KUALA LUMPUR, 6 Feb Majlis Perundingan Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme (MCCBCHST) dinasihatkan tidak mencampuri urusan politik yang tidak sihat dan tidak seharusnya mempertikaikan tindakan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) berhubung isu penggunaan kalimah Allah oleh masyarakat bukan Islam di negara ini, kata Datuk Dr Hassan ... Read More

Mari kita MenTalqinkan UMNO dan BN

<!--[if gte mso 9]><![endif]-->
<!--[if gte mso 9]>

Normal
0
false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE
<![endif]--><!--[if gte mso 9]>

For Msia to be world class, Anwar & PR must bring Najib & Dr M to JUSTICE!

Nawawi Mohamad It is not uncommon for Heads of States involved in scandals to be brought to court, and this has happened via a world in a Americas, Europe, Africa and Asia. One new example is Silvio Berlusconi, a flamboyant media tycoon who served not once but 3 times as prime apportion of Italy from [...] Read More

PERINGATAN UNTUK RAKYAT MALAYSIA TENTANG NIK AZIZ! WAJIB BACA

SATU ketika dahulu, Nik Aziz ada melarang orang ramai khususnya rakyat Kelantan supaya tidak menggantungkan gambar Perdana Menteri (Mahathir) kerana perbuatan itu menjadikan kita mendewa-dewakan manusia.

Hari ini bagaimana? Di seluruh pelosok Kelantan sama ada di bulatan jalan atau di persimpangan, atau di mana-mana sahaja penuh dengan gambar Nik Aziz.

Ada gambar Nik Aziz menangis sedang berdoa, ada gambar Nik Aziz sedang bersolat dan berbagai-bagai lagi. Sakit mata melihat gambar- gambar itu, dan perbuatan itu sebenarnya adalah riak, perbuatan itu juga mengharapkan supaya orang jahil memuji atau mendewa-dewakan Nik Aziz.

Nik Aziz berkata UMNO tolak Islam. Saya ingin merujuk kepada kenyataan Nik Aziz seperti yang disiarkan dalam akhbar Utusan Malaysia Selasa 6 Disember di muka 7 bahawa pihak yang menolak Islam juga adalah kufur. Pihak mana yang sebenarnya menolak Islam? UMNO atau Pas? atau DAP (langkah mayat aku dulu kata Karpal Singh).

Rasulullah SAW ada bersabda bahawa al-Quran itu adalah menjadi hujah atau bukti yang kuat untuk menolong diri seseorang itu pada hari kiamat kelak, atau untuk menyusahkan dan menyulitkannya hingga ditimpakan azab ke atas seseorang itu pada hari tersebut.

Ini memang jelas. Dengan keterangan ini tiada sesiapa joke boleh atau dibenarkan berdusta dengan ajaran al-Quran iaitu wahyu Allah SWT. Sebenarnya kita tiada pilihan, suka atau tidak suka, kita kena ikut al-Quran, bukan al-Quran kena ikut cakap kita. Nik Aziz suruh al-Quran ikut cakap dia. Contoh, ringkas saja, dalam al-Quran banyak ayat yang Allah melarang kita daripada mendekati syaitan, contoh, di surah Faatir ayat 6 bermaksud:

Sesungguhnya syaitan adalah musuh bagi kamu, maka jadilah dia musuh yang mesti dijauhi tipu dayanya. Sebenarnya dia hanyalah mengajak golongannya supaya menjadi penduduk neraka.

Tetapi Nik Aziz kata, kita boleh berkawan dengan syaitan jika syaitan itu mahu membantu kita menubuhkan negara Islam. Syaitan mana? Allah kata tak boleh, Nik Aziz kata bol! eh. Jadi , sekarang siapa kufur? Pernahkah pemimpin UMNO kata begitu? Jawapannya adalah tidak. Hanya Nik Aziz sahaja yang berani berkata begitu.

Pada tahun 1999 (PRU-10) apabila Pas menang di Terengganu, penceramah Pas kata, Nik Aziz berkata ramai malaikat turun dari langit ke bumi membantu pengundi untuk mengundi PAS.

Kata penceramah itu lagi, Nik Aziz berkata malaikat memegang dan menggerakkan tangan pengundi untuk mengundi Pas. Nik Aziz nampakkah malaikat turun dari langit? Siapa berbohong dan siapa kufur?

Pada tahun 2004 (PRU-11) apabila Pas tewas di Terengganu lain pula kata penceramah Pas, penceramah Pas kata, Nik Aziz berkata ramai pengundi hantu UMNO datang dari Kuala Lumpur dengan berpuluh-puluh bas untuk mengundi UMNO hingga Pas hilang kuasa.

Kata Nik Aziz lagi, ini pilihan raya tidak adil dan pilihan raya tidak bersih. Persoalannya, mana perginya para malaikat di tahun 1999 itu? Siapa berbohong dan siapa kufur?

Dengan hujah-hujah di atas, seolah-olah pada tahun 1999 Nik Aziz nampak para malaikat turun ke bumi, dan pada tahun 2004 Nik Aziz nampak hantu pula sebagai pengundi. Tidak logik langsung.

Nik Aziz ialah manusia biasa. Nik Aziz bukan manusia istimewa. Nik Aziz bukan manusia ajaib. Nik Aziz bukan antara 10 sahabat Nabi SAW yang dijanjikan syurga oleh baginda. Nik Aziz ialah Menteri Besar Kelantan sejak tahun 1990 (22 tahun lalu). Nik Aziz juga seperti manusia lain, Nik Aziz juga terikat kepada ibadat kepada Allah SWT, Nik Aziz juga tertakluk kepada syurga dan neraka.

Namun, Nik Aziz sentiasa bercakap besar seolah-olah dia adalah manusia pale hampir dengan Allah SWT.

Saya masih ingat, menjelang PRU pada tahun 1990, 1995, 1999, 2004 dan 2008 penceramah Pas menggunakan strategi yang sama iaitu mana-mana calon yang diputuskan oleh parti merupakan calon terbaik kerana Nik Aziz mendapat petunjuk setelah bermunajab kepada Allah SWT.

Penyokong tidak boleh menolak mana-mana calon yang diputuskan oleh parti kerana ia telah diputuskan terlebih d! ahulu ol eh Mursyidul Am Pas setelah diperkenankan oleh Allah SWT kata penceramah Pas dengan sombong.


Malaysia oppn sniffs power

Pakatan attacks a ruling coalition, as well as quite a widespread partner a United Malays National Organisation (UMNO), as corrupt, repressive as well as not in a long-term prophesy for Malaysia. Anwar says Pakatan would finish authoritarianism as well as giveaway a media.

Himpunan Hijau ancam bakar loji Lynas, MCA bakar pembangkang nyatakan pendirian

KUANTAN, 5 Feb MCA mencabar pembangkang menyatakan pendirian mereka mengenai ancaman pengerusi Himpunan Hijau Wong Tack untuk membakar loji underside bumi Lynas Corp di Gebeng, di sini sekiranya Barisan Nasional (BN) tidak menutup loji itu apabila terus berkuasa selepas pilihan raya umum akan datang. Pengerusi MCA Bahagian Bentong Datuk Hoh Khai Mun ... Read More

GEMPAR : RUSUHAN RAKYAT BERLAKU DI PULAU PINANG...

Wow...lebih daripada 20 000 rakyat membanjiri Program Himpunan Rakyat 1 Malaysia di Taman Indrawasih, Pulau Pinang....Tahniah BN Pulau Pinang kerana berjaya mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap perjuangan kerajaan ..Hidup BN.. ... Read More

PANASNYA PENANG! TPM KASI TARUK CILI SAMA GUAN ENG!

GEORGE TOWN 5 Feb. - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan gesaan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng supaya rakyat negeri itu memakai baju berwarna tertentu semasa menghadiri Majlis Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina anjuran Barisan Nasional (BN) negeri, adalah satu perbuatan "bodoh".

Katanya, Guan Eng seolah-olah seperti orang cerdik tetapi tidak cerdik malah ia adalah perbuatan yang bodoh.

Beliau berkata, sebagai pemimpin negeri, Lim seharusnya menghormati dan menghargai majlis orang lain, dan beliau sendiri boleh mengunjungi majlis rumah terbuka itu.

"Ini kerja yang bodoh. Kenapa nak menimbulkan kekacauan...mungkin niat dia (Guan Eng) tidak ikhlas," katanya kepada pemberita selepas majlis perjumpaan bersama jentera BN Pulau Pinang di sini hari ini.

Semalam, Guan Eng menggesa rakyat Pulau Pinang yang mengunjungi majlis rumah terbuka Tahun Baharu Cina anjuran BN negeri pada eleven Februari nanti yang turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, agar memakai baju berwarna kuning, hijau dan merah.

Kata Guan Eng, kuning sebagai tanda sokongan kepada Bersih, hijau untuk alam sekitar dan merah untuk Pulau Pinang.

Muhyiddin berkata, majlis Tahun Baharu Cina adalah untuk menyambut semangat tahun baharu serta menekankan keriangan dan perpaduan, tetapi Ketua Menteri Pulau Pinang hanya berminat untuk berpolitik sahaja.

Katanya, begitu juga jika DAP menganjurkan majlis rumah terbuka, ia tidak akan diganggu oleh penyokong BN kerana mereka ada hak untuk menganjurkannya.

"Kalau itu tak boleh, ini tak boleh apa maknanya CAT (Cekap, Akauntabel dan Telus)...tak ada makna bagi kita," katanya.

Mengenai perbelanjaan membawa artis dari luar negara bagi memeriahkan majlis rumah terbuka itu, Muhyiddin berkata, beliau dimaklumkan ia adalah tajaan pihak swasta.

Majlis sambutan itu di padang Sekolah Han Chiang akan dimeriahkan dengan persembahan PSY, artis Korea Selatan yang renouned dengan Gangnam Style. - BERNAMA
Hou se PK: aku suka ngan matter TPM ni. Bodoh si anak Kit Siang ni memang melantun-lantun. Buat malu je CM berperangai mafiosi sekolah. Resign la Guan Eng!


Mengapa Samsung dapat IPP Prai 2.4 bilion?PERHATIAN: Sidang Media SAMM serah laporan penyelewengan projek RM2.47bilion Prai Power Plant (SAMSUNG dapat melalui pintu belakang)

Sidang media akan berlangsung pada 6 Febuari, 11.45pg di SPRM Putrajaya (esok)

!!! Turut akan didedah dan diserahkan bukti kait keluarga PM dan dokumen berkaitan

Jemput semua pengamal media untuk hadir kerana selepas laporan SPRM dibuat, semua dokumen dll akan dilabel 'rahsia'-akta SPRM

Kenyataan Penuh/Asal di sini - [GEMPAR] MISTERI BERKENAAN PENGANUGERAHAN KONTRAK KEPADA Samsung Engineering & Construction UNTUK MEMBINA PERAI POWER PLANT, PULAU PINANG

anakmudamalaysia.! com
Read More @ SourceMore Barisan Nasional (BN) | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus |
Courtesy of Bonology.com Politically Incorrect Buzz & Buzz

PANAS WEI! DARI GILA MEROYAN NIZAR LAKNATULLAH DAH JADI BOMOH SIAM PULAK?5 tahun menjadi wakil rakyat inilah hasil kerja yang Nizar lulus, Nizar sudah lulus dan ditauliahkan sebagai Dokun Tenung Nasib.

Menurut tenung nasib Nizar Pak Ketam boleh menang 145 kerusi dan BN hanya 77 kerusi. Daripada 145 kerusi Pak Ketam, Pas mendapat 100 kerusi dan layak menjadi Perdana Menteri.

Anwar dan Lim Kit Siang pun menangis tak berlagu kena tipu oleh Pas.

Cuma bagaimana dengan Nizar?

Nizar masih berangan-angan nak jadi MB Perak, sedangkan Dap Perak sudah pun ada calon Melayu untuk dilantik sebagai MB

HOUSE PK: Ini adalah artikel yang aku ambil dari TM. Nizar ni dah memang tak boleh diselamatkan lagi, penyakit gila dia dah sampai tahap yang amat membimbangkan. Dari gila meroyan sekarang si Nizar dah jadi bomoh Siam la pulak....kah kah kah

Building the ASEAN Political-Security Community

February 5, 2013

http://www.thejakartapost.com/

Building a ASEAN Political-Security Community

Roby Arya Brata, Jakarta | Opinion |02-05-13

asean (1)ASEAN member states (AMS) have been confronting challenging domestic as well as confidence issues in a region, together with an arms race, corruption, a growth opening as well as a stroke of it, racial clashes as well as intolerance, tellurian trafficking, tellurian rights abuses, an unlawful drug trade, migration, income laundering, amicable injustice, terrorism, territorial nautical disputes, as well as alternative forms of transnational crimes.

Through domestic as well as confidence growth team-work between a AMS, a ASEAN Political-Security Community (APSC) is institutionally framed to effectively conduct these issues. The APSC constitutes a single of a 3 pillars supporting a ASEAN Community to a single side ASEAN Economic Community (AEC) as well as ASEAN Socio-Cultural Community (ASCC). Under a APSC blueprint, which provides a roadmap as well as timetable, a APSC will be determined by 2015.

Promoting domestic growth formed upon a principles of democracy, a order of law as well as great governance, promotion as well as insurance of tellurian rights as well as fundamental freedoms as inscribed in a ASEAN Charter a APSC, according to a blueprint, will "ensure a people as well as member states of ASEAN live in assent with a single another as well as with a world at large in a just, approved as well as agreeable environment".

However, in a new interview with Channel News Asia, ASEAN's newly-le-luong-minhinstalled Secretary-General, Le Luong Minh, voiced regard over a delayed swell toward building an ASEAN Community, together with a APSC, by 2015. "We have been not upon track. A lot of work still needs to be done," he said.

One of a major problems stopping a swell of establishing a ASEAN Community as well as a APSC is a delayed gait of resolution as well as program doing by a AMS.

In further to a weak domestic commitment of a AMS, this delayed swell might additionally be attributed to a insufficient energy of a ASEAN Secretariat to coordinate, guard as well as "direct" a policies, programs as well as activities of a ASEAN as well as a AMS in achieving a APSC. With a unsound operational budget, a ASEAN Secretariat functions similar to an ASEAN post or relationship office.

The ASEAN Secretariat cannot scold as well as direct a AMS policies, programs as well as activities from a proposed actions as well as programs programmed in a APSC Blueprint. The ASEAN Summit, as a highest decision-making body, is additionally weak in enforcing as well as "punishing" a AMS to imitate with a rules, principles, as well as purposes contained in a ASEAN Charter.

Moreover, a new conflicts inspiring a AMS show which a institutional horizon of a APSC is weak in solution disputes as well as progressing assent in a region. The cases of a South China Sea as well as Cambodia-Thailand territorial disputes, trans-boundary mist wickedness as well as Rohingya tellurian rights issues demonstrate how such an institutional horizon is not effective in handling as well as solution a problems.

"To maintain as well as raise peace, confidence as well as fortitude in a region", as stipulated in Article 1 of a ASEAN Charter, a institutional as well as authorised horizon of a APSC should be strengthened. The ASEAN Charter should be reviewed to give some-more energy to a ASEAN Secretary-General to action not usually as a relationship! officer , but additionally as a coordinating "minister" for ASEAN Community as well as unfamiliar affairs. He or she as well as a ASEAN Secretariat would duty as a policy-coordinating as well as policy-making body. However, this Secretariat might additionally propose new policies or revisions to a ASEAN Summit for approval.

As a "foreign minister" of a ASEAN, a Secretary-General might additionally action as an surrogate to solve a conflicts as well as disputes between a AMS. For instance, in a case of a ASEAN's failure as well as discord in making a joint communiqu upon a South China Sea brawl at a Phnom Penh Summit last year, he should have finished "shuttle diplomacy" to finalise a conflicts.

ASEAN cannot rest upon an AMS unfamiliar minister to take a initiative for behaving upon such preventive diplomacy. In such an event, what if a Indonesian Foreign Minister Marty Natalegawa or alternative qualified tall officials from a AMS were not willing to take a initiative to solve a disproportion or alternative forms of opposing interests? The Secretary-General, therefore, should be empowered to do a job.

To make firm democracy, raise great governance as well as a order of law as well as protect tellurian rights as well as fundamental freedoms, a domestic as well as authorised team-work underneath a APSC plans should be written as well as destined to "integrate" a domestic as well as authorised systems of a AMS. For this purpose, ASEAN should adopt strong conventions upon anti-corruption as well as great governance, nautical disputes, environmental protection, tellurian trafficking, unlawful drug trade, extradition as well as mutual authorised assistance, income laundering as well as alternative forms of transnational crimes.

To make these conventions, ASEAN must have a justice which has a energy to arbitrate disputes between a AMS as well as punish (transnational) crimes committed in ASEAN's jurisdiction. Therefore, to make this justice work effectively, a AMS should delicately as wel! l as obv iously redefine as well as reinterpret a scope as well as definitions of "sovereignty", "non-interference", as well as "territorial integrity" principles stipulated in a ASEAN Charter.

The bard is an international law as well as policy researcher at a Cabinet Secretariat of Indonesia. The views expressed have been his own.

Read More @ SourceMore Barisan Nasional (BN) | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus |
Courtesy of Bonology.com Politically Incorrect Buzz & Buzz

Court upholds Behrang assemblymans acquittal for corruption

PUTRAJAYA, Feb 5 Behrang assemblyman Jamaluddin Mohd Radzi as well as dual alternative men walked free currently after the Court of Appeal here currently inspected their exculpation for corruption. A three-member panel led by Court of Appeal President Tan Sri Md Raus Sharif unanimously discharged the prosecutions appeal as well as inspected their acquittal. Justice Raus pronounced after ... Read More

RIP, Barry Wain

February 5, 2013

RIP, Barry Wain

http://asiasentinel.com

Veteran Journalist as great as Editor dies in Singapore

by Middle East Sentinel

barry wain

Barry Wain, who died Tuesday in the Singapore hospital, was the single of the finest, many dedicated foreign journalists to have worked in Asia, with the career in the region spanning some-more than forty years. His last vital published work, Malaysian Maverick, the biography of Mahathir Mohamad, is ample testimony to his multiple of in-depth research, fair judgment as great as willingness to confront his theme with the little unpalatable truths.

Barry, an Australian from Brisbane, worked for The Australian in Canberra prior to moving to Hong Kong where he worked upon the local journal as great as then upon the desk of the Far Eastern Economic Review. He joined the Asian Wall Street Journal when it was established in 1976 as great as was soon posted as the correspondent in Kuala Lumpur as great as to Bangkok in the early 1980s. During his time there he wrote, The Refused, the book about the predicament of Vietnamese refugees. He after changed behind to Hong Kong as Managing Editor of the Journal as great as subsequently became the roving correspondent as great as columnist focusing upon Southeast Asia.

For the past multiform years he has been the academician during the Institute for South East Asian Studies in Singapore. His position as bard in chateau enabled him to undertake the investigate for his book upon Mahathir the work during large praised as the usually offset comment of the career of the single of Asia's leading! as grea t as controversial political figures.

Barry was the excellent tennis player as great as an pleasant co-worker who kept trim as great as fit. His death followed months of complications from what was supposed to be the slight operation earlier last year.

He is survived by his mother Yvonne as great as son David. He will be longed for by his many former colleagues as great as by the readers who learned so most from his dedication as the publisher who combined tough work with tall principles.

Read Middle East Sentinel's examination of Barry's last book: Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times

Book Review: Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times Written by John Berthelsen Friday, 04 Dec 2009 Imageby Barry Wain. Palgrave Macmillan, 363pp. Available by Amazon, US$ 60.75. Available for Pre-order, to be expelled Jan 5.In 1984 or 1985, when we was an Asian Wall Street Journal correspondent in Malaysia, an acquaintance called me as great as pronounced he had seen the US Army 2-1/2 ton truck, great well known as the "deuce-and-a-half," filled with US military personnel in jungle rigging upon the behind highway outside of Kuala Lumpur.

Since Malaysia as great as the United States were frequency tighten friends during which point, we rught away went to the US Embassy in KL as great as asked what the US soldiers were doing there. we received vacant stares. Similar requests to the Malaysian Ministry of Defense brought the same response. After the couple of days of chasing the story, we concluded which my acquaintance contingency have been saying things as great as dropped it.

! It turns out he wasn't saying things after all. In the brand new book, "Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times," launched Dec. 4 in Asia, former Asian Wall Street Journal editor Barry Wain solved the mystery. In 1984, during the visit to Washington DC in which Mahathir met President Ronald Reagan, Defense Secretary Caspar Weinberger as great as others, he personally launched an innocuous sounding Bilateral Training as great as Consultation Treaty, which Wain described as the series of operative groups for exercises, intelligence sharing, logistical support as great as ubiquitous confidence issues. In the meantime, Mahathir continued display the open antipathy upon ubiquitous principles during the Americans whilst his jungle was crawling with US troops quietly training for jungle warfare.

That capability to work both sides of the street was the Mahathir characteristic. In his foreword, Wain, in what is hoped to be the decisive history of the former budding minister's life as great as career, writes which "while [Mahathir] has been the open figure in Malaysia for half the century as great as great well great known abroad for roughly as long, he has presented himself as the bundle of contradictions: the Malay hold up who was the Malays' fiercest critic as great as an fan of Chinese-Malaysian businessmen; the tireless campaigner against Western mercantile domination who assiduously courted American as great as European capitalists; the blunt, combative sold who extolled the virtues of consensual Asian values."

Wain was postulated access to the former premier for the series of downright interviews. It competence great be the many decisive picture embellished of Mahathir to date, as great as positively is even-handed. Wain, now the bard in chateau during the Institute of Southeast Asian Studies in Singapore, is by no equates to the Mahathir sycophant. Advance publicity for the book has dwelt upon an avowal by Wain which Mahathir competence great have wasted or burnt up as most! as RM10 0 billion (US$ 40 billion during earlier sell rates when the projects were active) upon showy projects as great as the crime which the projects engendered as he sought to spin Malaysia in to an industrialized state. Although the little in Malaysia have pronounced the figure is too high, it seems about accurate, deliberation such ill-advised projects as the inhabitant car, the Proton, which still continues to drain money as great as cost vastly some-more in event costs for Malaysian citizens forced to buy any alternative have during outrageous markups behind price tag walls. In addition, whilst Thailand in sold became the informal center for automobile manufacture as great as for spares, Malaysia, disabled by the inhabitant automobile policy, was left out.

Almost during the begin of the book, Wain encapsulates the former Premier so great which it bears repeating here: Mahathir, he writes, "had an all-consuming enterprise to spin Malaysia in to the modern, industrialized republic commanding worldwide respect. Dr Mahathir's preference to direct the ruling celebration in to commercial operation in the vital approach whilst the supervision practiced affirmative action, changed the inlet of the celebration as great as took off the spread of corruption. One phenomenon was the eruption of successive monetary scandals, large by any standards, which nevertheless left Dr Mahathir unfazed as great as unapologetic."

That flattering most was the story of Malaysia for the twenty-two years which Mahathir was in charge. There is no evidence which Mahathir himself was ever concerned in corruption. Once, as Ferdinand Marcos was losing his grip upon the Philippines, Mahathir forked out to the organisation of reporters which he was conveyed around in the prolonged black Daimler the same indication as the British envoy used which the Istana where he lived was the outrageous mansion, which he had everything he needed. Why, he asked, was there any need to take money from corruption? Nonetheless, in his expost! ulate to encourage the Malay entrepreneurial class, he authorised those around him to ravaging the inhabitant treasury roughly during will, which carried over in to UMNO after he had left office as great as which blights the nation to this day.

Wain follows perplexing trails by most of this, ranging from the attempt, okayed by Mahathir, to try to rescue Bumiputra Malaysia Finance in the early 1980s which incited in to what during the time was the world's greatest promissory note scandal.

In the last analysis, most as Lee Kuan Yew down the highway in Singapore strove to emanate the republic in his own image as great as mostly succeeded, so did Mahathir. Both nations are injured Singapore in the reduction of technological as great as amicable bravery as great as draconian ruthlessness against an eccentric press or opposition, Malaysia with the iconic identical tiwn towers as great as the alternative attributes colored by the deepening enlightenment of crime which has continued great beyond his reign, which finished in 2003. Mahathir contingency bear the censure for most of this, in sold his destruction of an eccentric judiciary, as Wain writes, to further his aims.

Mahathir, as the former Premier pronounced in the review over his palace as great as his car, had everything including, the single suspects, the fully-developed sense of injustice. He appears to this day to continue to be insulted most of the west, particularly the British. Wain writes exhaustively of Mahathir's low enmity over both British elitism during the colonial days as great as the disdain of his fellow Malays (Mahathir's descent is partly Indian Muslim upon his father's side), generally the Malay royalty. That enmity against the British has been the hallmark of his career from the time he instituted the "Buy British Last" process for the Malaysian supervision as budding apportion to the benefaction day.

Robert Mugabe, in flaw across most of the universe for the approach his policies have broken what was the sing! le of th e richest countries in Africa, stays in Mahathir's great graces. Asked not long ago because which was, an aide told me Mugabe had driven the British out of Zimbabwe as great as was stability to expostulate out white farmers to this day, nonetheless he was replacing them with people who knew nothing of farming. That sequestration of vast tracts of white-owned land competence have broken Zimbabwe's rural production. But, the aide said, "He got the Brits out."

For anybody wishing to assimilate Mahathir as great as the republic he transformed, Wain's book is going to be the contingency though bring spectacles. The tiny type as great as gray typeface have it the difficult read. And the disclaimer: Wain was once my boss.

Read More @ SourceMore Barisan Nasional (BN) | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus |
Courtesy of Bonology.com Politically Incorrect Buzz & Buzz

Additional RM40,000 offered for information on elephant deaths

KOTA KINABALU, Feb 5 Investigations in to a new puzzling deaths of 14 Borneo midget elephants in a Rara Forest Reserve, about 139km from Tawau, has been stepped up, as well as an additional prerogative of RM40,000 is being offering for report heading to a constraint of those obliged for their deaths.

State Tourism, Culture as well as Environment Minister Datuk Masidi Manjun said he was briefed upon this make a difference by his permanent cabinet member Datuk Micheal Emban, who chaired a assembly of a taskforce upon a passed elephants.

If a chemists report shows that there was intentional murdering of a elephants, a method is ready to suggest a prerogative of RM40,000 to a informant, he told reporters after launching a Malindo Air service for a Kota Kinabalu-Kuala Lumpur route, here today.

Masidi was asked to criticism upon a ultimate development upon a investigations in to a passed of a Borneo midget elephants.

The Malaysian Association of Tour & Travel Agents (MATTA) Sabah had progressing offering a prerogative of RM10,000 for report heading to a arrest as well as successful self-assurance of those causing a genocide of a endangered elephants.

So with MATTAs RM10,000 offer, this brings a prerogative to a total of RM50,000, he said.

However, this was subject to a outcome of a chemists report, that is approaching to be out this Friday, said Masidi, who was quoted as saying progressing that formed upon an initial hearing of a elephant carcasses, a means of genocide was expected to be poisoning.

Meanwhile, Masidi said dual comparison military officers were allocated to look in to a case.

On February 1, Sabah military commissioner Datuk Hamza Taib was quoted as saying that a Sabah military had opened an review paper upon a genocide of a elephants.

Hamza had said that a box would be investigated under Section 429 of a Penal Code for effect by murdering or maiming of an animal, as well as a corruption carries a limit seizure of five years or f! ine, or both.

Our review will be upon a crime aspects, Hamza was quoted as saying. Bernama


E-book kian menggantikan buku berbentuk fizikal

Azmi Anuar

Usaha membudayakan tabiat membaca dalam masyarakat telah disemarakkan lagi baru-baru ini dengan program yang dianjurkan oleh Kelab Peminat Novelis Ramlee Awang Murshid (RAMFC) sempena meraikan kelahiran novel ke-25 novelis berkenaan.

Kelab tersebut telah menganjurkan sesiBaca@LRT bersama Ramlee Awang Murshid (RAM) pada 19 Januari 2013 yang bermula di Stesen LRT Gombak hingga ke hentian Taman Jaya. Lebih kurang 100 orang ahli kelab tersebut turut serta dan kehadiran mereka sambil membaca di sepanjang perjalanan menarik perhatian para penumpang yang lain.

Program yang mendapat sokongan dan kerjasama salah seorang pengasas gerakan Baca@LRT memang patut diketengahkan dan disebarluas. Gerakan Baca@LRT itu sendiri bermula semenjak tahun 2010 dan setakat ini masih mendapat sokongan ramai jika dilihat daripada jumlah ahlinya di laman Facebook. Reaksi penumpang-penumpang lain semasa usaha itu dijalankan memang positif kerana ramai yang ingin tahu kenapa kempen itu diadakan dan teruja untuk turut membaca sehinggakan ada yang langsung membaca apa sahaja di dalam genggaman mereka walaupun hanya sehelai risalah jualan.

Apa yang ketara ketika ini ialah kehadiran telefon bimbit pintar, iPad dan tablet yang berupaya memuatkan bahan bacaan dalam bentuk e-book menggantikan buku berbentuk fizikal semenjak beberapa tahun kebelakangan.

Kehadiran alat-alat ini mengurangkan pula pandangan lazim se! orang pe mbaca dengan buku berbentuk fizikal. Ramai yang telah menggunakan alat-alat tersebut sebagai salah satu cara meneruskan kelaziman membaca walaupun ketika memandu di dalam kesesakan jalanraya atau semasa menggunakan pengangkutan awam. Para pembaca ini memang pada dasarnya sudah sebati dengan tabiat membaca.

Adakah minat membaca di kalangan penduduk di Malaysia semakin meningkat seiring dengan pertambahan penggunaan alat elektronik yang semakin canggih?

Sebelum populariti alat-alat ini tersebar luas, mereka yang tidak membaca hanya merenung keadaan sekeliling, melayan impian masing-masing. Kehadiran alat-alat ini mengalih kecenderungan mereka yang tidak membaca kepada aktiviti yang lain pula.

Kalau dilihat secara rambang, lebih ramai di antara mereka yang berada di dalam LRT, komuter atau bas menggunakan telefon bimbit atau tablet untuk permainan video, menonton video, mendengar lagu atau radio berbanding bilangan yang menggunakan alat yang sama membaca akhbar, majalah atau buku.

Melentur buluh biarlah dari rebungnya

Faktor ketidakselesaan membaca menggunakan alat-alat tersebut mungkin menjadi salah satu faktor kenapa aktiviti itu tidak popular. Rakan-rakan yang minat membaca rata-rata lebih gemar membaca buku berbentuk fizikal berbanding e-book.

Sesetengah pembaca pula cuba juga menyesuaikan diri dengan kemajuan teknologi dan tidak kekok membaca majalah serta akhbar menggunakan telefon bimbit atau tablet. Tetapi apabila tiba waktu untuk membaca buku, mereka lebih suka kepada format yang lama. Kepuasannya berbeza.

Mereka yang suka membaca sering menyatakan bahawa tabiat itu tersemai sejak kecil serta dibantu oleh persekitaran yang menggalakkan kegiatan tersebut di sekolah dan rumah. Persekitaran yang sesuai itulah yang memberi perangsang dan g! alakan k epada tabiat membaca.

Apabila usia semakin meningkat dewasa, usaha menggalakkan tabiat membaca adalah amat sukar. Para pelajar memang digalakkan membaca semenjak berada di sekolah rendah lagi tetapi ramai yang hanya menumpukan perhatian pada teks wajib untuk tujuan lulus peperiksaan. Setelah menamatkan pengajian, membaca akhbar joke mungkin kurang diminati.

Persoalan harian di kepala ialah masalah berulang-alik dari pejabat ke rumah manakala masa yang terluang lebih banyak tertumpu kepada keluarga dan rakan-rakan. Membaca hanya untuk tugasan harian dan bukan kerana minat membaca itu sendiri.

Kemungkinan besar tanggapan ini tidak berasas kerana sebuah rencana tentang persoalan membaca di Malaysia menyatakan bahawa statistik pada tahun 2010 menunjukkan bahawa rakyat Malaysia membaca di antara lapan sehingga dua belas buah buku setahun berbanding hanya dua buah buku pada tahun 1995.

Rencana itu juga merujuk kepada pertambahan kedai-kedai buku dan jualan buku serta kekerapan pesta jualan buku diadakan. Semua ini membuktikan bahawa rakyat negara ini memang suka membaca.

Belum ada pihak tempatan yang membuat penyelidikan tentang arah tuju dan aliran membaca di kalangan rakyat negara ini. Penyelidikan seperti ini perlu dilakukan untuk mengenalpasti apa yang perlu diperbaiki dan dipertingkatkan dalam usaha menggalakkan minat membaca. Penyelidikan itu juga mesti mengambilkira pembacaan menggunakan alat elektronik.

Menangani masalah harga buku tinggi

tablet-booksSatu komen tentang harga buku di akhir rencana tersebut mungkin boleh diambil perhatian dengan lebih serius oleh para penerbit dan pengimport buku. Komen itu berkisar tentang harga buku yang mahal di pasaran. Penulis i! tu menca dangkan supaya buku-buku dicetak menggunakan kertas yang tidak bermutu tinggi seperti yang terdapat di India dan Pakistan. Kandungan buku itu yang penting bukan helaian kertas yang membentuknya.

Masalah ini mungkin boleh dijadikan satu insentif untuk para penerbit mempromosikan e-book sebagai pilihan alternatif yang lebih murah dan menjimatkan ruang.

Pertama sekali perisiannya iaitu buku tadi hendaklah dijual dengan harga yang jauh lebih murah daripada buku berbentuk fizikal. Penerbit buku boleh mengambil contoh daripada penerbit muzik yang menjual banyak lagu dalam talian atau dimuat-turun supaya boleh didengar di mana-mana sahaja menggunakan telefon bimbit atau alat pemain muzik seperti iPod. Para peminat muzik tidak lagi membeli sebuah album dengan serta merta tetapi hanya satu atau dua lagu pada harga yang berpatutan.

Jika pendengar itu benar-benar gemarkan penyanyi atau kumpulan itu, barulah dia membeli kesemua lagu di dalam sesebuah album yang diterbitkan.

Konsep yang sama juga boleh disesuaikan untuk menjual buku. Pada masa ini penjual buku dalam talian seperti Amazon memberi peluang kepada para pembeli membelek satu atau dua muka pertama sesebuah buku yang hendak dibeli. Peluang ini mencetuskan rasa ingin tahu pembaca dan mereka yang ingin membaca buku tersebut akan membelinya.

Kadang-kadang terdapat potongan harga apabila pembaca itu membeli dua buah buku oleh pengarang yang sama atau dua buah buku yang berbeza pengarang tetapi meliputi topik yang sama. Para penerbit buku boleh memikirkan cara-cara lain untuk menarik perhatian para pembaca kerana hasilnya pasti jualan yang bertambah.

Perkara kedua yang mesti diberi perhatian ialah perkakasan membaca. Pembaca e-book khusus seperti Kindle masih terlalu mahal dan ramai yang akan memilih telefon pintar yang hampir sama harganya dan mempunyai fungsi yang lebih pelbagai.

Malangnya ketika ini skrin telefon pintar atau tablet masih menyakitkan mata apabila menggunakannya terlalu lama. Pembaca e-boo! k khusus memang masih jauh ke depan dalam aspek ini tetapi penekanan dalam penyelidikan dan pembangunan diperlukan untuk menghasilkan perkakasan yang lebih murah dan mesra pembaca.

Pemandangan para pembaca yang lebih ramai berbanding mereka yang hanya bermain video di tempat-tempat awam mungkin akan menjadi kenyataan pada satu ketika nanti. Impian ini bergantung kepada pelbagai faktor yang boleh membantu tabiat membaca bermula daripada galakan membaca sejak anak-anak lagi, buku yang lebih murah dan pelbagai serta perkakasan yang lebih mesra pembaca.

Insentif daripada pihak kerajaan dalam bentuk baucer buku 1Malaysia dan pelepasan cukai untuk pembelian buku pula harus dikaji semula keberkesanannya.

Segala usaha mesti terus dijalankan supaya para pembaca dan pihak penerbit berada dalam keadaan menang-menang.

Read More @ SourceMore Barisan Nasional (BN) | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus |
Courtesy of Bonology.com Politically Incorrect Buzz & Buzz

KERUSI INANAM MILIK SIAPA SELEPAS PRU-13?
Oleh : MOHD DANIAL ADULLAH
PADA pilihanraya umum 2008 lalu, kerusi N13 INANAM merupakan antara kerusi pale sengit direbut seramai 4 orang calon yang mewakili BN, PKR, DAP dan bebas. Hanya dengan perpecahan undi pembangkang, calon PBS yang mewakili BN, iaitu Johny Goh, menang dengan majoriti 1,686 undi.

Namun persoalannya, mampukah Johny Goh atau siapa sahaja calon BN mempertahankan lagi kerusi berkenaan kerana jika dikaji gabungan undi PKR dan DAP pada 2008 sejumlah 7,157 undi iaitu masing-masing PKR 4,293 undi dan DAP 2,864 undi.
Senario ini bermakna pada PRU-12, pengundi Inanam sebenarnya sudah membuat keputusan untuk menolak calon BN kerana undi yang diperolehi BN hanya sekitar 5,979 undi sahaja.

Adakah dengan gelombang sentimen aphorism 'TUKAR' maka calon BN dapat mengekalkan kerusi tersebut? Memandangkan Presiden PBS, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan telah mengesahkan bahawa Johny Goh akan dikekalkan mewakili DUN Inanam, maka beliau mungkin ditakrifkan sebagai 'WINNABLE CANDIDATE'.

Jika Johnny Goh dikekalkan, maka ramai pemerhati politik berani bertaruh bahawa beliau akan menyebabkan BN kecundang di kerusi tersebut dengan syarat satu lawan satu.

Dikhabarkan STAR bakal meletakan pemimpin lantang memperjuangkan hak-hak Sabah iaitu Daniel John Jambun; manakala DAP akan menurunkan Jefrey Kumin sekali lagi.

Jika berlaku pertandingan tiga penjuru, maka adala! h satu k elebihan bagu BN untuk mengekalkan kerusi ini. Namun atas dasar ingin menumbangkan BN maka mereka berharap agar DAP dapat berunding dengan STAR supaya membatalkan niat mereka meletakkan calon di Inanam.

Maka dengan itu, hasrat penduduk Inanam yang inginkan Wakil Rakyat baru akan tercapai selepas PRU thirteen nanti bagi menggantikan 'Ayam Karan' yang sewajarnya disembelih kerana tidak lagi produktif.

Salam Hormat,

MOHD DANIAL ADULLAH
Read More @ SourceMore Barisan Nasional (BN) | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus |
Courtesy of Bonology.com Politically Incorrect Buzz & Buzz

Gwo Burne releases new 'judicial fixing' clip


Kelana Jaya MP Loh Gwo Burne, who became famous for releasing the VK Lingam video shave behind in 2007, has released the brand new shave which he pronounced showed which the judiciary was receptive to corruption.

The video was recorded by his father Mui Fah the few years ago during the meeting with an accountant to plead the civil box in which they are both concerned in.

vk lingam fasten decider fixing fiasco 210907 sequence 01Among others, the two-minute shave saw Mui Fah talking about the accountant's relationship with the certain "W", purportedly the comparison judge.

"W you know very well. Your great friend! So you can ask W to assistance you," referred to Mui Fah.

"Yeah ... though no need. J is there! My great friend. J, my aged wheeler play broker," pronounced the accountant.

The pseudonyms "W" and "J" were not heard in the video shave since the portions were bleeped out. Instead, the pseudonyms supposing in the transcripts distributed by Gwo Burne.

Gwo Burne admitted which his father had purposely "fixed" the accountant as the form of insurance, after the accountant and spoke of his friendship with the comparison decider before.

[More to follow] Read More @ SourceMore Barisan Nasional (BN) | Pakata! n Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus |
Courtesy of Bonology.com Politically Incorrect Buzz & Buzz

BUGIS JUGA BUMIPUTERA SABAH


Oleh : AL-AZHARRI SIDDIQ HAJI KAMUNRI
DI SABAH, masyarakat Bugis masih tidak diiktiraf sebagai Bumiputera, atau lebih tepat Bumiputera Islam Sabah. Jika di Semenanjung Malaysia, sama ada orang Bugis, Jawa, Banjar, Arab dan seumpamanya semuanya dikategori sebagai Melayu. Mereka dikategorikan juga sebagai Bumiputera.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, adalah keturunan Bugis dari Wilayah Goa, Sulawesi Selatan. Apakah bezanya dengan keturunan Bugis dari Wilayah Goa juga yang kini sudah bermastautin beratus tahun di Sabah, tetapi masih tidak diiktiraf sebagai Bumiputera Sabah?
Jika Kerajaan Negeri tidak hendak mengiktiraf masyarakat Bugis Sabah sebagai Bumiputera Sabah, apakah bermakna mereka juga mahu mempersoalkan keturunan Bugis Perdana Menteri kita?

Mari kita buka buku Sejarah. Seorang Sarjana Belanda, telah menulis di dalam Thesisnya mengenai Pentadbiran Awal Beland the di Borneo, menulis, bahawa wilayah-wilayah Tawau hingga ke Semporna pernah diperintah dan ditadbir oleh dua bangsa yang utama iaitu suku Bajau di kawasan Semporna dan suku Bugis di wilayah Tawau.

Katanya, kerajaan Penjajah Belanda terpaksa memohon izin Penggawa Bugis di Tawau sebelum mereka bertapak, berniaga dan berurusan. Peristiwa ini berlaku sebelum British menjajah North Borneo lagi.

Seorang lagi Sarjana Cina dari Singapura, ! dalam Th esis Sarjananya "The North Borneo" menulis bahawa pendatang-pendatang China telah datang ke Pantai Barat Sabah membuka tanah untuk membuat ladang-ladang sayur.

Akhirnya anak cucu mereka menjadi rakyat Sabah yang tidak pernah dikaji oleh SAPP yang asyik mempersoal orang lain?

Semasa UMNO Sabah mula-mula bertapak di Sabah, penulis yang ketika itu Ketua Pemuda UMNO Cawangan Kg Pertama Bombalai, Tawau, Sabah telah memasukkan usul dalam Mesyuarat Cawangan dan Bahagian supaya masyarakat Bugis, Banjar, Tidung, Suluk, Bajau dan sebagainya yang beragama Islam, yang bertutur dalam bahasa Melayu dan berbudaya Melayu supaya diiktiraf sebagai Melayu dan digazetkan oleh Kerajaan Sabah sebagai Bumiputera.

Sengaja Disalah Faham

Istilah pendatang asing atau pekerja asing atau warga asing memang wujud di mana-mana negara di dalam dunia. Di Sabah orang Cina yang sudah menjadi Warganegara Malaysia memanglah berbeza dengan orang Cina yang baru sampai dari Taiwan, Hongkong, China ataupun dari Cina Indonesia.

Samalah juga bahawa orang India yang sudah menjadi Warganegara Malaysia sudah tentulah berbeza dengan orang India yang baru sampai dari Chennai, Malbari, Mumbai dan Kalikat.

Begitu juga orang Sulu yang sudah lama menetap di Sabah menjadi warga Sabah memanglah bervbeza dengan orang Filipina yang baru setahun dua sampai di Sabah. Samalah juga orang Jawa, Banjar atau Bugis yang sudah hidup menetap di Sabah (Pantai Timur Sabah) sebelum British dan sebelum Belanda samapai di Sabah, tentulah berbeza dengan orang Jawa, Banjar atau Bugis yang baru sehari dua sampai di Sabah.

Walaupun dari bangsa yang sama, tetapi negara mereka berbeza. Samalah juga dengan orang Melayu Patani dengan orang Melayu Kelantan, sama bangsanya, sama agamanya, sama bahasanya tetapi berlainan kerakyatan.
UMNO Sabah mesti selesaikan masalah ini kerana berlaku penindasan yang tidak sepatutnya berlaku. Kita ambil contoh dalam aspek pekerjaan, terdapat ramai pegawai-pegawai tinggi kerajaan berketurunan Bugis di Sabah tidak dapat berkhidmat di Sabah kerana kekeliruan persepsi yang disengajakan ini.

Dato' Osman Jamal, Pengarah Tanah Negeri Sabah yang juga Presiden Komunuti Bugis Sabah (PKBS), Datuk Dr. Patawari Patawe Mantan Pembantu Menteri Kerajaan Negeri Sabah seorang pakar perubatan terkenal di Asia Tenggara; Samsul Alang Hamsah Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kalabakan; sebelum itu lagi mantan Pembantu Menteri Belia Sabah zaman Perikatan PBS-USNO YB Tuan Hj Said Senang; mantan YB Kunak Datuk Salim Bacho, atau lebih jauh lagi OKK di Tawau Datuk Zainal Kerahu; Datuk Muis Picho YB Pulau Sebatik dan ramai lagi individu Bugis Sabah yang memberi perkhidmatan kepada negeri Sabah dalam bidang politik, swasta, sosial dan sebagainya.

Mengapa UMNO Sabah yang menjadi tulang belakang Kerajaan BN Sabah tidak mengiktiraf mereka sebagai Bumiputera Sabah! Orang Bugis yang bukan lahir di Sabah, mereka datang dari Indonesia kerana diambil sebagai pekerja memang sahlah bukan warganegeri Sabah, itu sudah jelas samalah kesnya dengan orang Cina yang baru sampai dari negara asalnya.

Apakah Bung Mokhtar boleh disamakan dengan suku kaumnya yang baru sampai dari Indonesia? Sudah tentu berlainan bukan. Bagaimana dengan Datuk Yong Teck Lee, Presiden SAPP.

Penulis berharap Kerajaan Negeri Sabah lebih terbuka dan profesional di dalam isu ini. Data dan kajian yang lebih telus mesti dibuat untuk mengkategori hal-hal ini.

Jika Kerajaan Persekutuan mengiktiraf masyarakat Bugis Sabah sebagai entiti Melayu, mengapa Kerajaan Negeri tidak seiringan dengan dasar Kerajaan Persekutuan ini?

Penulis menulis perkara ini kerana penulis juga m! enyokong RCI di Sabah dengan syarat yang sememangnya layak janganlah dipersoalkan, sebaliknya akui dan menerima yang layak itu. Yang sememangnya tidak layak dan bukan warganegeri Sabah, sememangnya tidak layaklah walaupun satu rumpun.

Dengan cara ini sahajalah barulah isu-isu berbangkit boleh diselesaikan dan seterusnya kita membangunkan negeri Sabah dengan lebih hebat.

Anda mungkin ada pendapat yang berbeza. Yang jelas Sejarah tidak akan menipu! Sabah hanya merdeka pada 16 September 1963 sahaja. Bagaimana sejarah Sabah sebelum merdeka, 100 tahun sebelum merdeka.

Bacalah Thesis Lee 'The North Borneo' dari Universiti Singapura, yang menerangkan dengan panjang lebar Demografi, Sosiopolitik dan Sosio ekonomi Sabah sebelum tahun 1800 Masehi.

Beliau menyebut orang Bugis sudah menjadi Penggawa (Ketua Daerah) di Tawau pada tahun 1770-an! Selamat Membaca. Buku itu ada di Jabatan Sejarah Universiti Malaya dan di Arkib Negara Kuala Lumpur.

Mantan Ahli Tertinggi UMNO yang juga Timbalan Menteri Persekutuan, Datuk Lajim Okin, dalam perjumpaan dengan penulis sangat mengiktiraf Bugis Sabah, malah dalam wawancara beliau dengan akhbar Utusan Malaysia setahun yang lalu, beliau juga menyebut sumbangan orang Bugis Sabah.

Bilakah Kerajaan Negeri Sabah hendak mengiktiraf Bugis Sabah sebagai Bumiputera Sabah sedangkan Murut yang dianggap sebagai Anak negeri Sabah juga dari Kalimantan, Indonesia?
Read More @ SourceMore Barisan Nasional (BN) | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus |
Courtesy of Bonology.com Politically Incorrect Buzz & Buzz

PENDEDAHAN BERAPI! NEELOFA TERKEJUT DENGAN PENYELEWENGAN DALAM YAYASAN SELANGOR!


Yayasan Selangor (YS) ditubuhkan pada 1970 atas kesedaran kerajaan yang memerintah Selangor pada waktu itu tentang pentingnya pendidikan , khususnya bagi masyarakat luar bandar.

YS mendapat pelbagai kemudahan dari kerajaan negeri mahu joke kerajaan pusat untuk memastikan kejayaan dan kesinambungannya berterusan.

Di waktu pemerintahan BN , sudah sampai satu tahap di mana YS tidak memerlukan dana dari kerajaan negeri untuk bergerak. Mereka menjanakan pendapatan untuk kos operasi dari segala kemudahan yang diberikan kerajaan sebelum itu. Satu demi satu asrama serta pusat latihan baru yang dibuka oleh YS.

Semua dan segalanya berubah selepas berlaku perubahan kerajaan yang memerintah Selangor pada tahun 2008. YS yang ditubuhkan dengan objektif untuk meningkat, mengangkat serta memartabatkan kualiti atau mutu pendidikan anak-anak Selangor telah bertukar menjadi sebuah yayasan tempat kroni-kroni PKR, PAS dan DAP meningkatkan pendapatan dan memadatkan poket mereka.

Apabila berlaku pertukaran pucuk pemerintahan kerajaan negeri, maka sudah pastilah berlaku juga perubahan dalam YS. Seorang penganggur yang bertahun-tahun tidak bekerja, Ilham Marzuki yang mana orang itu merupakan kroni PKR dan mempunyai ramai kenalan dalam PAS telah dilantik oleh MB Selangor sebagai Pengurus Besar Yayasan Selangor dan diberi gaji gred Jusa A.

Tidak lama selepas dilantik sebagai pengurus besar dan melakukan beberapa perubahan dalam pentadbiran YS serta mengenal pasti harta dan wang yang dimiliki oleh YS yang berpeluang untuk dirembatnya serta kroni-kroni PKR, maka bermulalah operasi penyamunannya.

Perkara yang pertama dilakukannya adalah menutup Institut Kemahiran Yayasan Selangor (IKYS) di Sabak Bernam. IKYS Sabak Bernam diwujudkan oleh YS un! tuk memb eri peluang kepada remaja-remaja yang berminat dalam bidang kemahiran atau pertukangan. Ketika itu IKYS tersebut mempunyai 280 orang dan kos operasinya sebanyak RM 720 ribu setahun (termasuk gaji tenaga pengajar)

Surat arahan penutupan IKYS Sabak Bernam ditandatangan oleh Ilham Marzuki dan alasan yang berikan kerana pusat latihan tersebut tidak menguntungkan. Bukankah itu satu alasan yang cukup-cukup dangkal. Jika itu alasan mereka , maka tidak mustahil jika ditakdirkan PKR memerintah negara kelak sekolah-sekolah dan universiti kerajaan juga akan ditutup atas alasan tidak menguntungkan.

Dalam tahun yang sama IKYS ditutup atas alasan tidak menguntungkan, YS boleh pula berbelanja sehingga RM 1 juta untuk majlis sambutan ulangtahun ke 40 YS.

Peringkat awal MB Selangor cuba berbohong dengan mengatakan kos untuk majlis sambutan ulangtahun berkenaan hanya RM 300 ribu, bagaimanapun selepas diasak bertalu-talu oleh Datuk Seri Noh Omar, akhirnya Khalid Ibrahim mengakui peruntukan yang diluluskan untuk majlis itu adalah RM 1 juta.

Perkara tersebut bukan sahaja mengejutkan rakyat Selangor, malah turut mengejutkan KDYMM Sultan Selangor dan Baginda telah mengambil keputusan membatalkan keberangkatan Baginda ke majlis sambutan ulangtahun berkenaan.

Sebuah syarikat penganjuran majlis yang bernama Drift Z Enterprise yang ditubuhkan pada hujung November 2009 (selepas PKR memerintah Selangor) telah diberikan projek yang bernilai RM 300 ribu untuk menguruskan penganjuran majlis ulangtahun tersebut.

Yang mengejutkan, sebelum majlis bermula (5 November 2010) syarikat berkenaan telah diberi dua kali bayaran iaitu RM 142, 500 dan RM 128 ,250 . Jumlah RM 270, 750 telah dibayar sebelum majlis dijalankan atau kira-kira 70% daripada kos keseluruhan projek.

Apa yang dilakukan itu bertentangan sekali dengan amalan yang digunapakai dalam kerajaan atau agensi-agensi dibawahnya. Akan tetapi oleh kerana ianya melibatkan syarikat kroni, maka semuanya dihalalkan.

Pada tahun 2010 juga! Ilham M arzuki telah memberikan kontrak kepada sebuah syarikat yang bernama TL Tinala Enterprise untuk menjahit pakaian rasmi hari raya kakitangan YS yang bernilai RM 200 ribu.

Syarikat tersebut juga tergolong dalam golongan syarikat yang boleh ditubuhkan dalam masa fifteen minit (enterprise) yang ada kaitan dengan pimpinan PAS dan ditubuhkan kira-kira 3 bulan selepas PKR,PAS dan DAP memerintah Selangor dan beralamat di sebuah rumah di Shah Alam.

Pada tahun 2010 sebuah syarikat fifteen minit juga yang bernama Rahah Enterprise telah diberi kontrak asal yang bernilai RM 170,000 kemudian ditambah lagi RM 29,000 (jumlah RM 199,000) untuk majlis berbuka puasa YS seramai 500 orang di Dewan Sivik MBPJ yang turut dihadiri oleh Anwar Ibrahim dan Khalid Ibrahim.

Syarikat Rahah Enterprise juga ditubuhkan selepas PKR, PAS dan DAP memerintah Selangor dan beralamat di sebuah rumah di Shah Alam.

Pada tahun 2010 juga sebuah syarikat yang bernama SDF Media & Events SDN BHD telah diberi 2 kontrak yang berjumlah RM 360,000 untuk dua majlis yang berbeza yang tidak masuk akal.

Pertama, syarikat berkenaan diberi kontrak untuk majlis sambutan hari raya YS yang bernilai RM 320,000.

Kedua, syarikat berkenaan diberi kontrak yang bernilai RM 40,000 untuk majlis perasmian Sekolah Maahad Tahfiz Kiblah di Dengkil Selangor. Sekolah berkenaan menyewa bangunan YS dan sekolah itu ada hubung kait yang rapat dengan pimpinan PAS. Yang menjadi persoalan disini adalah kenapa perlu YS mengeluarkan wang mereka untuk majlis perasmian sekolah yang disewa dari mereka ? Sepatutnya segala kos perlu ditanggung oleh penyewa dan bukannya sama sekali menjadi tanggungjawab YS.

Apa yang dinyatakan diatas telah joke menjadikan perhatian umum sejak 2010. Di sini, kami ingin menyatakan satu perkara yang belum lagi diketahui umum.

Suspens kan? Baca seterusnya di SEL13.com